EETVERSLAVING

Wat is een eetverslaving eigenlijk?

Waarom heb ik het over een verslaving en niet over een eetstoornis?
Ik geloof niet dat we een stoornis hebben of dat er iets aan mij of jou mankeert. Alles heb je al in huis en je bent zeker niet gek of ziek.
Ik denk dat we onszelf zijn kwijt geraakt in de overvloed en ideeën van deze maatschappij en een verslaving gebruiken om te verdoven en grip te krijgen.

Bij een eetverslaving wordt al heel snel gedacht aan obesitas of aan dikke mensen, die niet genoeg doorzetten. Veelal pijnlijke oordelen.
In mijn ogen is een eetverslaving veel breder en houdt het alle vormen van sturen met eten in. Bijvoorbeeld lijnen, laxeren, dieten, anorexia, boulimia, overeten, te weinig eten, dwangmatig sporten. Maar ook de 'onschuldige' balansdagen, even die laatste drie kilo eraf of clean willen eten door middel van super foods. De lijst is eindeloos.

We leven in een wereld waar zoveel informatie is over 'verkeerd/goed', 'gezond/ongezond' eten en waar de ene na de andere hype de revue passeert. Ik denk dat het niet gek is dat we daardoor niet meer weten wat we echt nodig hebben.

Het wordt als normaal beschouwd, dat je op je eten let omdat je niet dik wilt worden. Zodra de kilo's eraf vliegen krijg je complimenten omdat je zo goed bezig bent.

Afvallen staat gelijk aan succes en doorzettingsvermogen, aankomen associëren we met falen en weinig zelfdiscipline.
Mensen met een eetverslaving zijn juist helemaal niet slap, maar vaak heel perfectionistisch. Daarom draait een eetverslaving helemaal niet om het eten, de extra kilo's of het perfecte lijf.
Het gaat vaak om het verdoven en onderdrukken van verlangens en gevoelens en bang zijn om te falen.

In een maatschappij waarin winnen heel belangrijk is en falen ondenkbaar lijkt is er weinig ruimte voor zwakte en gevoelig zijn.
Is het dan gek dat we onszelf zijn kwijtgeraakt en een (eet)verslaving ontwikkelen?
Want niemand is graag onzeker. We willen allemaal zelfverzekerd door het leven gaan en succesvol zijn.

Mijn ervaring met een eetverslaving is, dat het er heel langzaam in sluipt en op den duur je leven overneemt. Je bent niet meer vrij om te kiezen, je wordt hard en er is nauwelijks meer ruimte voor flexibiliteit en vrijheid.
Beetje bij beetje raak je jezelf kwijt.

TOP